Retina hastalıkları, Diabetik retinopati ve Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, Retinal yırtık
Gözün arka kısmını oluşturan retina tabakası görme hücrelerinin bulunduğu ince bir tabakadır. Kalp hastalıkları, diabet, kan hastalıkları ve dolaşım problemleri olan hastalarda, hastalığın uzun süre kontrolsüz seyretmesi sonucunda ortaya çıkan damarsal sorunlar, retinadaki kan damarlarının bozulmasına, damarların bozulması, kan akımının bozulmasına ve retinanın beslenmesinin bozularak retina hasarı oluşmasına ve görmenin azalmasına yol açmaktadır.
Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan, sigara ve ultraviole ışınlarının da bu duruma katkıda bulunduğu retina hasarı – dejenerasyonu – halk arasında ‘Sarı Nokta Hastalığı’ olarak bilinmektedir. Merkezi görme bozulmakta kişi detay, yüz ve yazıları seçmekte zorlanmaktadır. Sadece hasar –atrofi – ile giden tip kuru tip, hasar ile birlikte yeni damar oluşması ise Islak –Yaş Tip olarak isimlendirilmektedir.
Miyop kişilerde ve retinanın çevre kısımlarının ince olduğu kişilerde, retina ince olduğu bölgeden yırtılabilmektedir. Göze gelen çarpma ve darbeler retinanın yırtılmasını kolaylaştırabilmektedir. Retina yırtılması gözde ışık çakmalarına ve aniden siyah noktaların uçuşmasına yol açmaktadır. Böyle bir durumda, derhal göz muayenesi yapılmalı ve yırtık tespit edilir ise, yırtılan retina bölgesine argon laser yapılarak yırtılan bölge kapatılmalıdır. Yırtık olduğu halde laser yapılmaması veya laserin gücünün yırtılan bölgeyi kapatmaya yetmemesi durumunda retina dekolmanı gelişir ve tedavisi cerrahi olarak yapılır.