Glokom

Glokom

    Dar açılı ve geniş açılı olmak üzere gözün anatomik yapısına göre ortaya çıkan farklı mekanizmalar glokoma neden olmaktadır. Göziçi sıvısının gözden yeterince tahliye edilememesi sonucunda, göz içinde oluşan yüksek sıvı basıncının
görme sinirinde çukurlaşma ve hasar oluşturması sonucunda görme alanının daralması ve görme kaybının ortaya çıkmasıdır.

 

Çocuklarda özellikle yeni doğan döneminde ortaya çıkan yüksek göziçi basıncı ve glokom, görme siniri harabiyetinin yanında çocuğun etkilenen gözünde sulanma, ışık hassasiyeti, kornea da bulanıklaşma-beyazlaşma ve gözün büyümesine neden olmaktadır. Yeni doğan döneminde görülen konjenital glokom tek gözde, bazen de her iki     
gözde karşımıza çıkar ve tedavisi vakit geçirmeden cerrahi olarak tamamlanır. Tek başına tıbbi tedavi etkisiz kalmaktadır.

 

Oküler Hipertansiyon

Göziçi basıncının yüksek olduğu, ancak görme sinirinde ve görme alanında kayıp olmadan -  görmenin etkilenmediği -  bir durumdur.  Zaman içinde glokoma dönüşme riski bulunmaktadır. Bu risk kişiden kişiye değişmektedir.

 

Glokomda kullanılan tanısal testler

Göiçi basıncının yüksek olduğu kişilerde görme sinirinde hasar ve bu hasara bağlı olarak ortaya çıkan görme ve görüş alanı kaybını tespit edebilmek için yapılan testlerin tamamıdır.

Görme alanı testi görüş alanında ortaya çıkan zayıflamış veya görüş alanının zayıfladığı bölgeleri göstermektedir. Sinir lifi kalınlığının azalmasını ve görme sinirindeki çukurluğun derecesini gösteren yapısal testlerde kullanılmaktadır. Ancak karar verdirici temel nokta klinik muayene ile birlikte bu testlerin değerlendirilmesidir. Klinik muayene olmadan bu testler her zaman yeterli olmamaktadır.

 

Glokom Tedavisi

Glokomun medikal – tıbbi – ilaç tedavisi,

Laser ve cerrahi tedavisi bulunmaktadır. Her üç tedavi de amaç göz içi sıvısının görme sinirinde hasar yapmasını engellemektir. Görme sinirinde hasar oluşmadan veya artmadan tedavisinin yapılması temel amaçtır.

Laser ve cerrahi tedavide amaç, göziçi sıvısının dış akımını arttırarak basıncı düşürmektir.
Göziçi basıncının ani yükseldiği Dar açılı glokom olgularında tıbbi tedavinin yanında

Yag laser iridotomi yapılmalıdır.