Uzak ve yakın görme bozuklukları

Uzak ve yakın görme bozuklukları

Gözde kırma kusurları Miyopi, Hipermetropi ve Astigmatizma olarak 3 grupta incelenmektedir. Bu 3 kırma kusuru her yaş grubunda görülebilmektedir.

 

Miyopi  

Korneanın öne bombeleşmesi ve gözün arkaya doğru genişleyerek ön-arka eksenin uzaması uzak görmeyi bozmaktadır. Gözün 1 mm lik fazla uzaması yaklaşık 3 derece miyopiye yol açmaktadır. Dejeneratif miyopi ismi verilen yüksek miyopilerde görme hücrelerinin bulunduğu  ’Retina tabakası’ hasar görerek yırtıklara ve retina dekolmanına yol açmaktadır. Işık çakmaları ve yüzen siyah noktaların artması bu konuda uyarıcı bulgulardır.

Retina da yırtık tespit edilirse hemen argon laser ile yırtık kapatılarak dekolman gelişimi engellenebilir.

 

Astigmatizma

Korneanın bombeliğinin düzgün olmaması, asimetrik olması sonucunda ortaya çıkar ve uzak ve yakın görmenin bozulması ile birlikte sıklıkla baş ağrısı şikayetlerine yol açar. Çocukluk çağında göz kaşıma korneanın incelmesine, asimetrik bombeleşmesine ve astigmatizmaya neden olur. Gözlük, sert kontakt lensler ve yumuşak torik kontakt lensler ile astigmatizma düzeltilebilmektedir.

 

Hipermetropi  

Çocuklarda en sık göz tembelliği nedenidir. Hipermetrop gözler de gözün ön arka eksen uzunluğu daha küçük yapıda ve kornea bombeliği daha düz yapıdadır.

Yüksek hipermetrop gözlerde kornea,iris ve mercek arasındaki mesafenin kısa olması sonucunda Dar açılı glokom riski bulunmaktadır. Göz içi basıncının bu kişilerde takip edilmesi önerilmektedir.

 

Presbiyopi

40 yaşından sonra ortaya çıka yakın görme güçlüğüne presbiyopi ismi verilir ve göz merceğinin yakına bakarken yeterli kırıcılık görevi yapmaması sonucunda yakındaki nesneleri bulanık görmeye neden olur. Gözlük ve yeni nesil multifokal yumuşak kontakt lensler yakın görme kusurunun düzeltilmesinde kullanılmaktadır.