Katarakt Cerrahisi

Katarakt cerrahisi

Kataraktın ortaya çıkmasında ultraviole ışınlar, diabet ve diğer metabolik hastalıklar, hormonal düzensizlikler, genetik faktörler ve ileri yaş önemli yer tutmaktadır.

Katarakt kişinin görmesini bozması ve görmesinin günlük ihtiyaçlarını karşılamayacak düzeye ulaşması ve görmenin gözlük ile arttırılamadığı durumlarda ameliyat edilmektedir.

Katarakt ameliyatında beyazlaşan ve saydamlığı kaybeden lens alınarak yerine yapay göziçi lensi takılmaktadır.

Katarakt ile birlikte göz tansiyonunun yüksek olması, pseudoeksfoliasyon (PE) ismi verilen göziçinde küçük partiküllerin direnaj sistemini tıkaması ve merceği yerinde tutan ‘zonül’ ismi verilen ipliksi yapıların zarar görmesi ve merceğin sallanması durumunda katarakt ameliyatı daha erken dönemde planlanabilir.

 

 

Çocukluk çağı kataraktları

Metabolik hastalıklar, galaktozemi ve diğer hastalıklar sistemik olarak araştırılmalıdır. Çocuklarda da katarakt tedavisi cerrahidir ve göz tembelliği gelişmemesi için ameliyat sonrası dönemde yakın takip gereklidir. Tek taraflı katarakt olgularında ameliyat olsa bile göz tembelliği riski daha fazladır.

 

İkincil –Sekonder – Katarakt ve Yag laser kapsülotomi

Katarakt ameliyatı sırasında beyazlaşan mercek alındıktan sonra, aynı bölgeye yapay göziçi lensinin yerleştirildiği ve bu lensi yerinde tutan zar – arka kapsül -  yapının ameliyattan sonraki dönem de beyazlaşmasına ikincil – sekonder- katarakt ismi verilmektedir. Sanki yeniden karatkt geliyor gibi zaman içinde görme azalması hissedilmektedir.

Tedavisinde Yag laser kullanılarak beyazlaşan arka kapsül temizlenmektedir.